Elk jaar maak ik met een vriend in december een oudejaarswandeling, een lange wandeling die we afsluiten met een lekker biertje. Zo liepen we eind 2014 een mooi stuk door het Nationaal Park De Meinweg en aansluitend een stuk door Duitsland. Het laatste deel liep langs de rivier de Roer.
Eenmaal thuis werd ik nieuwsgierig naar de loop van de Roer. Op Google Maps zag ik dat ze ontspringt in de Hoge Venen en door een prachtig stuk natuur loopt. Het grootste deel loopt ze door Duitsland. Langs vrijwel het gehele traject in Duitsland loopt er pal naast de rivier een pad, vaak zelfs aan beide kanten van de rivier. Omdat de Ardennen en de Hoge Venen tot onze favoriete wandelgebieden behoren, ontstond al snel het idee om vanaf de monding in Roermond de hele loop van de rivier te gaan volgen.
Via internet was het plannen van deze Roer-wandelroute niet moeilijk. Wij liepen de route in 7 etappes en vertrokken in de meeste gevallen met twee auto’s. Eentje voor aan het begin en eentje voor aan het eind van de etappe. De laatste twee etappes, van Einruhr naar Signal de Botrange, liepen we aaneensluitend en overnachtten we in het plaatsje Monschau.
In onderstaande beschrijving lees je over onze wandeletappes. Onderaan deze pagina vind je de wandeletappes ook in een interactieve kaart met route-informatie.
Etappe 1 Roermond – Orsbeck (26 km)
De route begint aan de Looskade, dichtbij het centrum van Roermond. Een half uur later zijn we de stad al uit en lopen we in de natuur. Nog even de A73 passeren en dan gaat het richting St. Odiliënberg. De route voert pal langs de oude Romaanse kruisbasiliek. We gaan verder niet door St. Odiliënberg maar slaan af en lopen over een asfaltweggetje naar Herkenbosch. We verlaten de route een klein stukje voor een kop koffie en goulashsoep in De Aethook in het centrum van Herkenbosch.
We pikken de rivier daarna weer snel op en gaan bij Vlodrop de grens over. Een kleine 3 kilometer verder komen we op het pad naast de rivier. Dat volgen we tot Orsbeck, ons eindpunt voor vandaag.
Etappe 2 Orsbeck – Barmen (25 km)
We starten in Orsbeck bij het parkeerplaatsje aan de rivier. De Roer heet in Duitsland Rur, niet te verwarren met de Ruhr die de naamgever is van het bekende industriegebied. De Ruhr mondt uit in de Rijn, de Roer mondt uit in de Maas.
De etappe van vandaag voert vrijwel geheel over het pad aan de rivier. We lopen langs en door allerlei plaatsjes. In Linnich stoppen we voor koffie. Hier is het oudste Duitse bedrijf voor gebrandschilderd glas gevestigd. Het eindpunt in Barmen is daarna nog een uurtje lopen.
Etappe 3 Barmen – Lendersdorf (29 km)
We parkeren aan de Seestrasse aan de rand van Barmen en lopen eerst langs het meer, een grindgat, om de Roer weer op te pikken. En dan gaan we zuidwaarts richting Jülich. In de verte zien we de grootste kunstmatige berg ter wereld, de Sophienhöhe, gevormd door de deklagen van de Hambach-bruinkoolgroeve.
We wijken even van de route af om door het mooie oude centrum van Jülich te gaan. Het plaatsje was in de Romeinse tijd een halteplaats aan de Romeinse heirbaan van Boulogne naar Keulen. De route loopt hierna tussen de twee bruinkoolmijnen van Hambach en Inden door. Niet het mooiste deel van van de route maar gelukkig is er niet veel van de industrie te zien.
Etappe 4 Lendersdorf – Heimbach (26 km)
We zitten nu aan het begin van de Eiffel. De eerste kilometers zijn nog een aaneenschakeling van dorpjes. Maar door de Roer te volgen, vermijden we alle drukte en is het een mooie tocht. Udingen heeft een paar leuke vakwerkhuizen. Bij Obermaubach is een stuwmeer dat we aan de oostkant volgen over het pad naast het spoorbaantje dat tussen Düren en Heimbach loopt.
Voorbij het stuwmeer begint het heuvelachtig te worden en krijgen we mooie uitzichten. Het hoog gelegen 12e-eeuwse kasteel van Nideggen is al van ver te zien. Het plaatsje Abenden heeft weer mooie vakwerkhuizen. Heimbach is een bedevaartplaats. Daar kopen we bij het Aral-tankstation een treinkaartje terug naar Lendersdorf. Bij het station zelf kun je geen kaartjes kopen.
Etappe 5 Heimbach – Einruhr (27 km)
Vlakbij Heimbach ligt de Roerdaldam, de op een na grootste stuwdam van Duitsland. Het Roermeer (Rursee) dat erdoor is ontstaan, is een uitgestrekt stuwmeer. Bij de dam staat een mooie Jugendstil Waterkrachtcentrale (RWE Industriemuseum). Helaas zijn we niet op het juiste tijdstip voor een rondleiding dus bekijken we alleen de buitenkant.
Vrijwel de hele etappe van vandaag voert langs het stuwmeer. Er staat niet veel wind maar er wordt toch een zeilwedstrijd gehouden. De kleurige spinnakers geven het meer een vrolijke aanblik.
Etappe 6 Einruhr – Monschau (17 km)
De Roer is ondertussen al heel wat smaller geworden. Eerder een beek dan een rivier. Weidse uitzichten worden vandaag afgewisseld door mooie bossen. De beginnende herfst laat de bladeren verkleuren. Het is niet ver naar Monschau, van oorsprong Waals. Daar nemen we onze intrek in de oude bed and breakfast Der Kleine Globetrotter.
Etappe 7 Monschau – Signal de Botrange (25 km)
Het eerste stuk gaat door bos en we kruisen de Perlenbach die we in eerste instantie aanzien voor de Roer. Een paar minuten later ontdekken we onze fout en lopen we terug om de juiste rivier weer te volgen.
Bij Kügelscheid gaan we de grens met België over. Daar lopen we een tijd lang langs een stuk van de Vennbahn, vroeger een spoorlijn tussen Aken en Troisvierges in Luxemburg. Tegenwoordig is het een fietspad. Het is iets of wat saai wandelen maar het uitzicht op de Hoge Venen is mooi.
In de buurt van het militair Kamp Elsenborn verlaten we het fietspad en gaan we de natuur weer in voor het laatste deel van de tocht. We lopen nog een klein stukje een knuppelpad op om zo dicht mogelijk bij de bron te komen maar het pad verdwijnt ineens in het veenmoeras. Daarom zijn we omgedraaid en naar Signal de Botrange gelopen, het hoogste punt van België, en sluiten daar de langeafstandswandelroute af.
Wanneer je op de onderstaande routekaart klikt, opent er een kaart in Google Maps waarin je kunt inzoomen op de route. Download hier de gpx-bestanden van de totale route met de 7 etappes.